Otterdam

door Theun Karelse in Radical City inc.

Terwijl klimaatverandering de traditioneel Nederlandse omgang met land en water onder druk zet, maakt de otter zijn terugkeer in Nederland. De otter, een icoon voor waterhoudende landschappen, klopt al aan de poort van onze stad. Hoe gaan we daar mee om? Theun introduceert een conceptueel ontwerp in de vorm van een drijvende volkstuin voor een leefbare stad voor de otter, de mens en de natuur. Otterdam is deels geïnspireerd op de ‘water volkstuin’ naar voorbeelden uit Aziatische en Zuid Amerikaanse culturen, zoals de Chinampa’s (drijvende tuin) van de Azteken. De eerste fase van het onderzoek is gestart en binnen de tentoonstelling Radical City Inc. zijn de eerste visualisaties zichtbaar van de stad Otterdam.

openbare ruimte - tentoonstelling

Otterdam

installatie

Op basis van het onderzoek zal de tweede fase van het project gericht zijn op het ontwerp: Hoe zou een dergelijke op water drijvende volkstuin er uitzien, en kan deze bijdragen aan de biodiversiteit en in het bijzonder de otter? Eeuwenlang hebben de Nederlanders zich gericht op het afvoeren van water. Naarmate de bevolking groeide werd er steeds meer land drooggelegd om ruimte vrij te maken. Zo was Amsterdam oorspronkelijk ooit veengebied zoals een groot deel van ons land. Echter, door toenemende droogte verschuift de vraag naar hoe we water in onze landschappen kunnen vasthouden. Veengebieden bergen immers een grote biodiversiteit en slaan vele malen meer en langduriger CO2 op dan een bos.

Otterdam verkent hoe de nieuwe ecologie en waterhuishouding er uit kan gaan zien, en hoe we de otter kunnen verwelkomen in Amsterdam. Welke ontwerp-ingrepen nodig zijn voor de herintrede van het dier?

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang updates en meer

Ik stem in dat mijn persoonlijke gegevens in overeenstemming met de wet mogen worden gebruikt.