Over Transnatural

Transnatural ontwikkelt projecten en culturele programma’s waarin kunstenaars en ontwerpers reageren op de mondiale ontwikkelingen en uitdagingen van deze tijd. Het programma wordt gekenmerkt door een rijke, nieuwe wereld waarin de mens, natuur en technologie samenwerken en versmelten. Kunst en design staan centraal in kruisbestuiving met techniek en wetenschap. Baanbrekende ideeën en werken vormen de basis van het programma, gedreven door verbeelding, experiment en innovatie.

De afgelopen jaren is het ontwikkelen van kunst en ontwerp in de openbare ruimte onderdeel van de praktijk. De werken zijn tijdelijk of (semi)permanent onderdeel van de stedelijke omgeving en dienen, naast (ver)beeldende, esthetische en functionele aspecten, een ecologisch ondersteunend doel.

Transnatural beheert ook een kunst & design collectie die bestaat uit een unieke verzameling van werken. Bijzondere materiaal concepten, onderzoek en experiment zijn vaak het vertrekpunt voor de makers. Dit resulteert in kenmerkende kunst en (op maat) ontwerpen, waarmee een wereldwijd netwerk wordt bediend.

Meer informatie over de Transnatural collectie:
www.transnaturallabel.com

Korte historie

Transnatural (st. Beyond Expression) is opgericht door Arjen Bangma in 2001 en richtte zich tot 2008 op het experiment met beeld en geluid in installaties, (AV) performances en elektronische muziek. Het Versch festival diende tot dan als een podium voor jong, aanstormend talent.

In 2009 werd het accent verlegd naar hybride vormen waarin de symbiose tussen mens, natuur en technologie centraal staat. Sindsdien slaat Transnatural een brug tussen makers, denkers, onderzoek instellingen, culturele organisaties en een divers publiek. Naast kunst, komen uiteenlopende praktijken van de creatieve industrie aan bod, waaronder speculatief ontwerp, productontwerp, social design, architectuur, nieuwe media, wetenschap en life sciences.

Actuele, urgente thema's worden verkend en aan een divers publiek gepresenteerd. Vaak bundelt Transnatural de krachten met partners die activiteiten naar een ander niveau tillen op bijzondere locaties. Deze programma's maken we in samenwerking met instellingen als het Eye filmmuseum, Tolhuistuin, Zone2Source, Mediamatic, Dutch Design Week, Oerol, Into the Great Wide Open en Fiber festival. Internationaal werkten we samen met o.a. het Centre d’innovation et de Design in België (CID Grand-Hornu) en het NRW Forum in Düsseldorf. De collectie werken zijn onderdeel van de vaste museumcollecties van o.a. het Shanghai museum of Glass, het MoMA en Cooper-Hewitt museum in New York.

Na 10 jaar gevestigd te zijn aan de Lijnbaansgracht, is Transnatural in 2020 verhuisd naar een grotere ruimte aan de Jan van Galenstraat in Amsterdam-West. Deze locatie beschikt over een prachtige expositieruimte in het hart van stadsdeel de Baarsjes. Voor een indruk van de ruimte, kan je virtuele 3D tour uit 2020 bezoeken (zie hoofdnavigatie).

Warka Water van Arturo Vittori

Transnatural reageert op de mondiale ontwikkelingen en uitdagingen van deze tijd

Head in the Clouds van Martins Afonso & C. Faure

Contact & team

Bezoekadres:
Transnatural
(Beyond Expression Foundation)
Jan van Galenstraat 125, begane grond
1056 BL, Amsterdam

Postadres:
Transnatural
Postbus 59616
1040 LC Amsterdam

Telefoonnummer: +31(0)20  7740862
Email adres: info@transnatural.org

Team:
Arjen Bangma - Director & curator
Roberta Colavecchio - Label/ project manager
Janna Vink - programme manager & producer (stage)
Zella Ludolph - editorial & programme manager (stage)

Bestuur:
Mila Schlingemann
Lisa Linde
Jozef Heij
Maze de Boer

Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang updates en meer

Ik stem in dat mijn persoonlijke gegevens in overeenstemming met de wet mogen worden gebruikt.