The Reality Shift

where the digital and physical blurs

Het onderscheid tussen de virtuele wereld en de fysieke wereld vervaagt. In het programma The Reality Shift ervaren bezoekers hoe de fysieke en virtuele wereld steeds meer met elkaar verweven raken door nieuwe vormen van media en andere 'beyond-technologie'. 

De tentoonstelling The Reality Shift in de Tolhuistuin onderzoekt hoe deze nieuwe werkelijkheid er uit kan gaan zien. Deze avonden en tentoonstelling sluiten naadloos aan bij de thematiek van de films van David Cronenberg, wiens werk in de zomer van 2014 te zien is in een overzicht tentoonstelling in Eye. In het filmmuseum hacken we letterlijk het menselijk lichaam tijdens het programma Body Hacking. Het programma is tot stand gekomen in samenwerking met Discovery Festival.

tentoonstelling - performance - talks

The Reality Shift

06/09/2014 - 26/09/2014

De fysieke en virtuele wereld lijken steeds meer een eenheid te vormen onder invloed van nieuwe media tools en data. Het onderscheid tussen deze twee werelden vervaagt in een bijzonder hoog tempo. The Reality Shift gaat in op de toenemende versmelting van mens, techniek en natuur en hoe deze vereniging onze perceptie van de werkelijkheid vervormt en uitdaagt.

In The Reality Shift reageren makers, denkers, onderzoekers op hoe we kunnen omgaan met de enorme hoeveelheid beschikbare data, nieuwe netwerken, nieuwe media en andere tools. De bezoekers maken onderdeel uit van de veelal interactieve werken en kunnen deelnemen aan allerlei experimenten gedurende de gehele maand september, met als afsluiting Discovery Festival.

Eén van de vertrekpunten voor de samenstelling van deze expositie is het werk van regisseur David Cronenberg, wiens expositie en flankerend filmprogramma afgelopen maanden te zien was in EYE. Deze regisseur is in de jaren ’80 en ’90 bekend geworden met veel betekenende science fiction films als Videodrome en eXistenZ. The Reality Shift legt vanuit Cronenberg’s oeuvre de link naar hedendaagse kunst en nieuwe wetenschap.

Discovery Festival duikt met The Reality Shift niet alleen op nieuwe vormen van media, werkelijkheid en perceptie, maar ook op oeroude: framing, leugens en bedrog. Met een nacht vol live experimenten, micro talks, performances, demonstraties en een muziekprogramma zocht Discovery de grens tussen echt en onecht, waarheid en leugens.

Deelnemers
Garnet Hertz (VS) / Aaron Sherwood & Michael Allison (VS) / Tez & Quasigroup (IT/ NL) / Michael Burton (VK) & Michiko Nitta (JP) / Luis Fernandez (SP/ NL) / Dus Architects & Monobanda (NL ) / Howard Boland & C-lab (VK) / David Joosten (NL) / Peter Lewinsk (NL) / Joel Nieminen (FIN) / Sander Veenhof & Esmeralda Detmers (NL)

Gecureerd door: Arjen Bangma & co-curator Tanja Koning

Tolhuistuin
Datum: 17 sept. - 26 sept. 2014
Adres: IJpromenade 2, Amsterdam

Eye
Datum: zat. 6 en 13 sept. 2014
Adres: IJpromenade 1, Amsterdam

Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang updates en meer

Ik stem in dat mijn persoonlijke gegevens in overeenstemming met de wet mogen worden gebruikt.