openbare ruimte

Sunseeker

onderzoek en pilot

Sunseeker is een innovatief, modulair en autonoom straatverlichtingsontwerp ontwikkeld door Studio VANTOT. Het ontwerp bevordert deelname aan stedelijke landschappen en maakt gebruik van hernieuwbare energiebronnen.

De Sunseeker is uitgerust met slimme lichtsensoren. Hierdoor kan elke afzonderlijke lamp om zijn as draaien of langs de lichtketen bewegen om de zonnigste positie in te nemen. Het Sunseeker armatuur kan schaduwen van het stadslandschap enigszins vermijden, waardoor het opwekken van zonne-energie nog verder wordt geoptimaliseerd. De lampen draaien net als zonnebloemen naar de zonnestralen toe om ze op te vangen.

De beweging van de lampen creëert een choreografie van bewegend licht. Zodra de zon ondergaat, wordt Sunseeker actief en creëert een verhelderend pad op beweging voor gebruikers. Het energieverbruik wordt geminimaliseerd door uitsluitend op beweging het licht te activeren, waardoor schade aan de ecologie wordt verminderd. We onderzoeken de mogelijkheid om een pilot te draaien met een vernieuwd concept en ontwerp in Amsterdam.

Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang updates en meer

Ik stem in dat mijn persoonlijke gegevens in overeenstemming met de wet mogen worden gebruikt.