Robotanica

a new wilderness

Robotanica haakt in op een aankomend tijdperk van een 'nieuwe natuur' waarin zich een wildernis met technologische wezens aftekent. Het vertrekpunt van Robotanica is de (toekomstige) inzet van technologie, zodat het een positieve bijdrage levert aan de door de mens beschadigde ecologie. De ruim 30 deelnemende kunstenaars, ontwerpers en onderzoekers vertegenwoordigden werken die deze verschuiving in de natuur verbeeldden en verkenden.

Robotanica bestond uit een tentoonstelling serie bij Transnatural, op Dutch Design Week en in de Tolhuistuin in 2017 en 2018. Naast de serie tentoonstellingen werden er demo, talks en performance avonden georganiseerd in de Tolhuistuin en het EYE filmmuseum. 

tentoonstelling - performance - talks

Robotanica

15/09/2017 - 15/06/2018

De verstrengeling van technologie met ecosystemen kan op kleine en grote schaal een positieve invloed hebben op het Antropoceen – de term voor het tijdvak waarin de mens een enorme negatieve impact heeft op de aarde.

Hebben we met de intrede van robotica in de natuur te maken met een nieuwe evolutie? Worden uitstervende dieren vervangen door kunstmatige dieren om zo het ecosysteem in balans te houden? Kunnen bio-industrie kippen een beter leven ervaren door middel van Virtual Reality? Zijn koeien straks in staat in hun eigen onderhoud te voorzien zonder de boer en bepalen ze zelf aan wie ze melk verkopen?

Deelnemers
Karolina Sobecka (PL), Rihards Vitols (LV),  Kasia Molga (UK), / Shlomi Mir (IL), Bigert & Bergström (SE), TU Delft (NL), Interactive Architecture Lab (UK), Austin Stewart (US), Sofian Audry, Stephen Kelly & Samuel st-Aubin (CA), North Carolina State University (US),  Aad Kruiswijk (NL), Jip van Leeuwenstein (NL), Johanna Schmeer (GER), Martins Afonso & C. Faure (FR), Ivan Henriques, Warka Water / Arturo Vittori (IT), Theo Triantafyllidis (US/GR), / Anastasia Eggers & Ottonie Roeders (GER, Loop.ph (UK)

Gecureerd door: Arjen Bangma & co-curator Joannette van der Veer

Ga naar de Robotanica website voor meer informatie.

Tolhuistuin

Datum: 1 – 15 juni 2018 (gratis toegang)

Adres: Tolhuisweg 5, Amsterdam

Eye
Datum: 12 juni 2018

Adres: IJpromenade 1, Amsterdam


Transnatural 

Datum: 15 sep. – 11 mei 2018

Geopend: di. – vrij., 10.00u – 17.00u / za. 13.00u – 17.00u

Adres: Lijnbaansgracht 148a, Amsterdam

Dutch Design Week

Datum: 21 – 29 okt. 2017
Adres: VDMA gebouw, Vestdijk 25-27, Eindhoven

Second Lifestock door Austin Stewart
Interview met curatoren Joannette van der Veer en Arjen Bangma

Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang updates en meer

Ik stem in dat mijn persoonlijke gegevens in overeenstemming met de wet mogen worden gebruikt.