Radical City inc. bike tours

routes to a new urban landscape

De Radical City inc. fiets tours ontrafelen plekken en werken in Amsterdam die aansluiten op de vorming van een natuurinclusieve en klimaatbestendige stad. De tour brengt je langs plekken van betekenis met architectuur, stedelijke inrichting, kunstwerken en ontwerpen. De routes kunnen zelfstandig worden gevolgd met behulp van (online) tools en met ondersteunende informatie over de locaties van bestemming. Hiervoor is een smartphone nodig.

De fietsroutes van Amsterdam-Noord en Amsterdam-West, zijn nu beschikbaar en onder de onderstaande artikelen te volgen in Google maps. Het volledige programma van de Oost en Zuid routes treft u binnenkort ook op deze pagina. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Pauline Duindam: pauline@transnatural.org

Radical City inc.

Bike tour Amsterdam-Noord

De fietsroute van Noord brengt je langs verschillende vormen van duurzaam, natuurinclusief en klimaatbestendig wonen en bouwen. Hierbij staan circulariteit en de samenhang met de omgeving, natuur en seizoenen centraal. Zo is Palais Récup opgebouwd vanuit enkel hergebruikte materialen en reguleren de bewoners van het KasHuis hun eigen levensklimaat en energieverbruik.

De inspanning van burgers, ontwerpers en sociale ondernemers wordt zichtbaar in de route in collectieve, groene initiatieven zoals de circulaire drijvende woonwijk Schoonschip en creatieve broedplaats de Ceuvel. Waar de duurzame woonboten van Schoonschip drijven op het IJ, heeft de Ceuvel oude woonboten aan land getild en wordt het zwaar vervuilde terrein van de scheepswerf gezuiverd met o.a. planten.

Tijdens de fietsroute is er voldoende gelegenheid voor ontspanning. Stop voor een welverdiend drankje bij Pompet in het Noorderpark of wandel door de woekerende natuur van het Vliegenbos, het oudste stadsbos van Amsterdam. Er valt van alles te ontdekken en onderzoeken in het observatorium van vlindertuin Mot van Mokum, eveneens een fijne plek voor een korte pitstop en wandeling.

Start de fietstour Noord in Google maps.

Creatieve broedplaats de Ceuvel
Mirror mirror, Children of the Light i.s.m. HOH Architecten, foto van Jordi Huisman

Radical City inc.

Bike tour Amsterdam-West

De mooiste tuinen, stukjes verborgen natuur en kunst ontdek je tijdens de fietstocht door stadsdeel West. De route start vanuit galerie Transnatural met de tentoonstelling Radical City inc.. Hier geven kunstenaars en ontwerpers visies en inzichten op de stad van de toekomst. Het vertrekpunt van de tentoonstelling is het creëren van een stedelijke omgeving waarin de mens, flora, fauna, omgeving, objecten en architectuur één systeem vormen dat in balans is. 

Vanaf Transnatural zet je koers naar het Erasmuspark. In het park tref je de Miracle Garden. In deze tuin groeien bijzondere bloemen en planten die niet alleen bijdragen aan de biodiversiteit van de omliggende wijk, maar ook prachtig zijn vastgelegd door beeldend kunstenaar en fotograaf Elspeth Diederix. In een tunnel onder de A10 nabij Station Sloterdijk, beland je in het licht-reflecterende kunstwerk Mirror Mirror van Children of the Light, een plek van verwondering onder de ringweg.  

Inspiratie voor klimaatproef wonen en samenwerken in de buurt doe je op bij Amsterdam Vertical, het Spaarndammerhart - de Verbinding en Klimaattuin Slotermeer. Mocht je zin hebben om zelf de handen uit de mouwen te steken, pluk dan je eigen boeket bij Pluktuin Lokale Bloemetjes of appels en peren in het seizoen bij de Fruittuin van West. Ervaar tenslotte de natuur op blote voeten in Natureluur of spot bijzondere dieren in één van de laatste stukken wilde natuur in Amsterdam, de Lange Bretten. 

Start de fietsroute West in Google maps.

Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang updates en meer

Ik stem in dat mijn persoonlijke gegevens in overeenstemming met de wet mogen worden gebruikt.