Playing Life

design with living materials

Levend materiaal is sterk in opkomst als ontwerp-medium. Door biotechnologie is het al mogelijk een hamburger, kunstmatig levende wezens en glow in the dark planten te kweken in laboratoria. In een serie van drie Playing Life tentoonstellingen presenteren kunstenaars en designers mogelijkheden die vele nieuwe manieren van het werken met levend materiaal opleveren. Rond de tentoonstellingen worden avonden georganiseerd met lezingen en demonstraties. De gehele periode zijn er workshops voor de jeugd en professionals. De serie opende 25 september 2015 in Transnatural gallery en deed in oktober 2015 ook de Dutch Design week in Eindhoven aan.

tentoonstellingen - workshops - talks & demo's

Playing Life

26-09-2015 / 19-03-2016

Technologie heeft het DNA ontrafeld waardoor de mens in staat is organismen te manipuleren en produceren met zeer uiteenlopende functies; Zo is het mogelijk runderspier weefsel te kweken in laboratoria zodat consumptievlees in de toekomst afkomstig kan zijn uit het lab. Het Next Nature instituut presenteert Bistro in Vitro, een speculatief restaurant van de toekomst waar lab gekweekt vlees onderdeel is van het menu. Als primeur op de Dutch Design week kunnen bezoekers kweekvlees ijssmaken proeven in de Bistro in Vitro ijskar. Ontwerper Agatha Haines speculeert over bio-geprinte organen die het menselijk hart kan defibrilleren wanneer het fibrillatie (een hartaanval) signaleert.

De belangstelling voor levende materialen richt zich niet alleen op het manipuleren via DNA, wat alleen in geavanceerde biolabs gedaan kan worden. Buiten de labs wordt veel geëxperimenteerd met nieuwe creatie of bewerkingsmethoden van levend materiaal. Bepaalde bacteriën en schimmels zijn samen in staat zeer verontreinigde grond te reinigen of schimmel alleen kan inkt produceren. Vissenhuid vormt een groot aandeel van het restafval uit de visserij. Als het volgens een oude looi-techniek wordt bewerkt, blijkt het over dezelfde eigenschappen te beschikken als rund of varkensleer. De mogelijkheid tot het opschalen naar een industrieel product is al reëel.

Playing Life toonde ook de Amerikaanse kunstenaar Ted Lawson en het project Ghost in the machine, een grote CNC-afdruk gemaakt met zijn bloed als inkt. De kunstenaar was in het maakproces verbonden met de CNC plotter door een infuus dat diende als toevoer.

Deze en andere projecten schetste de fascinerende wereld van Playing Life.

Deelnemers
Circumventive organs / Agatha Haines (UK),
 Bistro in Vitro / Next Nature (NL),
 Ghost in the Machine / Ted Lawson (US)
, Posterus textilus / Tamara Hoogeweegen (NL), 
Re-Sea-Me / Nienke Hoogvliet (NL), 
Fungi fest / Tessa Kuipers (NL),
 Playful Self / Alex Rothera & James Krahe (USA) One Luminous dot / Teresa van Dongen (NL), Algae Graphs / Lia Giraud (FR), Peter Gentenaar (NL), Christiaan Lieverse (NL)

Gecureerd door: Arjen Bangma & co-curator Joannette van der Veer

Transnatural
Datum: 26 sept. – 15 apr. 2015
Adres: Lijnbaansgracht 148a, Amsterdam

Dutch Design Week
Datum: 17 - 25 okt. 2015
Adres: Veemgebouw STRP-S, Torenallee 80, Eindhoven

Mediamatic
Playing Life Night - talks & demo’s -
Datum: 11 december 2015 en 19 maart 2016
Locatie: Dijkspark 6, Amsterdam

Ondersteund door
Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, Amsterdams Fonds voor de Kunst, VSBfonds, Hybrid House Fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds

Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang updates en meer

Ik stem in dat mijn persoonlijke gegevens in overeenstemming met de wet mogen worden gebruikt.