De manier waarop wij onze steden verlichten heeft een groot nadelig effect op de biodiversiteit. Licht in steden werkt niet alleen ons menselijk bioritme tegen, maar verstoort ook het circadiaans ritme van de flora en fauna waardoor biologische processen worden belemmerd. Het Liquid Roots project van de Britse ontwerper Rollo Bryant stelt een alternatieve agenda op voor stadslicht ontwerp om de impact van kunstlicht vervuiling te verminderen op de stadsecologie. Het project verkeert in de onderzoeksfase en zal in 2023 verder vorm krijgen. De eerste resultaten zijn nu onderdeel van de Radical City inc. tentoonstelling bij Transnatural.
Planten groeien niet of afwijkend bij blootstelling aan te veel licht, bomen krijgen eerder knoppen en verliezen later bladeren. Daarnaast beïnvloedt lichtvervuiling het trek- en broedgedrag van vogels en het nachtelijke bestuivingsgedrag van insecten. Liquid Roots streeft ernaar de negatieve impact op de biodiversiteit te verkleinen.
Het vertrekpunt van het ontwerp is om een meer samenhangende licht benadering te ontwikkelen die de grens tussen biodiversiteit en infrastructuur doet vervagen. Het project verkent daarmee hoe verlichting in de openbare ruimte voor verlichting kan zorgen en tegelijkertijd kan dienen als een toevluchtsoord en nest voor flora en fauna.