kunstwerk

Otterdam-Zuid opent 5 juli

in Amstelpark

Na een jaar watertuinieren in het Westerpark, wordt het tweede kunstproject Otterdam geïnstalleerd in de vijver van het Amstelpark. Kunstenaar Theun Karelse introduceert een op het gebied afgestemde "drijvende volkstuin" die zorgt voor een leefbare stad voor de otter, de mens en de natuur. In 2021 dook de otter op aan de rand van Amsterdam na een halve eeuw afwezigheid. Amsterdam, nog altijd een stad van water, heeft niet meer de biodiversiteit die het ooit had als moeras. Met terugkeer van de otter dient zich de vraag aan hoe we in onze stad, met vele grachten, tuinen en parken, meer ruimte zouden kunnen geven aan de otter en andere soorten dieren en planten.

In het kunstwerk Otterdam experimenteren we met moeras- en waterplanten die in klassieke (volks)tuinen vrijwel geheel ontbreken. De otter dient hier als onze gids voor landschapsarchitectuur en ontwerp. Het Amstelpark is rijk aan flora en fauna, water, grote vijvers, en de naastgelegen, gekanaliseerde rivier de Amstel. Het Amstelpark, ooit aangelegd voor de Floriade van 1972, is een gebied dat symbool staat voor ‘de maakbare natuur’. Maar wat als we het park niet alleen zien als door en voor de mens gemaakt, maar als een samenwerking tussen verschillende soorten van leven die er vorm aan geven en gebruik van maken? Kunnen dieren als de otter gidsen zijn voor de ontwikkeling van een stad?

Door het toevoegen van een watertuin met inheemse planten in het parklandschap, ondersteunt de kunstenaar een ecologie die niet uitsluitend gericht is op menselijk gebruik maar op het algemene welzijn van (water)planten en dieren. Deze drijvende structuur vormt een thuishaven voor allerlei insecten en amfibieën. Als een drijvend koraal vormt het een bakermat voor kleine visjes, spinnetjes, slakjes, libellen, waterkevers, en allerlei andere wezens die de voedselketen vormen voor grotere dieren zoals de otter.

Otterdam biedt verschillende workshops aan voor geïnteresseerden die de wereld vanuit de otter willen verkennen voor een inclusieve stadsecologie. Het (her)introduceren van specifieke waterplanten en insecten, infrastructurele ingrepen als corridors en buffers, helpen met het creëren van een geschikt leefgebied voor de otter en allerlei andere dieren. Enkele kweekbakken met waterplanten staan opgesteld naast de Belgische Kloostertuin in het Amstelpark. Otterdam zal tot de zomer van 2025 blijven groeien als een drijvend ecosysteem in de vijver van het Amstelpark, in afwachting van, wie weet, de otter….

Opening: vrijdag 5 juli 2024, vanaf 17.00u
Open/ toegankelijk: dagelijks, t/m mei 2025

Locatie:
de grote vijver Amstelpark, Amsterdam
(voor de Japanse tuin)
Voor deelname aan een workshop, kan je contact opnemen per mail via info@transnatural.org

Ondersteund door
Transnatural, Stimuleringsfonds Creative Industrie, Amsterdams Fonds voor de KunstCultuurfonds, VriendenLoterij Fonds, Mondriaan fonds , Gemeente Amsterdam

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang updates en meer

Ik stem in dat mijn persoonlijke gegevens in overeenstemming met de wet mogen worden gebruikt.