___In het kader van de Playing Life tentoonstelling, dat gaat over het ontwerpen van en met levende organismen, organiseert Transnatural een serie workshops voor jongeren.   In een twee uur durende workshop leert ontwerper Nienke Hoogvliet de leerlingen hoe je van de verse huid van een zalm, geheel op natuurlijke wijze, leer maakt. Voor de workshop start krijgt de groep een introductie en rondleiding door de expositie Playing Life.

RE-SEA ME is een project van Studio Nienke Hoogvliet waarin zij aandacht vraagt voor de vervuiling van de zee en tegelijkertijd duurzame oplossingen voorstelt. Eerder maakte zij een vloerkleed, geknoopt van zeewier garen. Nu heeft zij ontdekt dat vissenhuiden een afvalproduct van de visindustrie zijn en vaak worden weggegooid. Ze herontdekte een oude looitechniek, die de huiden tot leer kan maken zonder daar chemicalien bij te gebruiken. Het leer heeft gelijke eigenschappen als normaal leer en kan dan ook als zodanig gebruikt worden.

De workshop begint met een uitleg over het RE-SEA ME project, een presentatie met beeld. Vervolgens krijgen de leerlingen allemaal 1 huid, die ze schoon moeten maken en moeten looien. Omdat het looiproces eigenlijk een week nodig heeft, worden er ook al huiden voorbereid. Deze krijgen de leerlingen nadat ze de eerste stappen hebben volbracht en zo kunnen ze de huiden af maken. Elke leerling krijgt zijn of haar eigen huid mee naar huis, waar het nog een beetje moet drogen en nog eenmaal soepel gemaakt moet worden. Ze kunnen er hierna (thuis of eventueel op school) een product van maken zoals een portomoneetje of een telefoonhoesje. Doel van de workshop is de leerlingen bewust maken van de afval problematiek in de zee en te laten zien dat een vis voor meer dingen gebruikt kan worden dan alleen eten. De leerlingen worden geinspireerd om na te denken over recycling en nieuwe toepassingen van, bijvoorbeeld, voedsel afval.

Datum: op reserving
Plaats: Transnatural Workspace,  Lijnbaansgracht 148a BG
Begeleiders: Arjen Bangma (introductie), Nienke Hoogvliet (workshopleider)
Prijs: 7,50  euro pp
Contact:Janna Moree, Educatiecoördinator janna@transnatural.org

Download hier de catalogus: TRANSNATURAL EDUCATIONREPORT 2016