IN THE AGE OF POST-DROUGHT

Het – In The Age of Post-Drought– programma staat in het teken van de wereldwijde waterproblematiek. Door de huidige klimaatverandering en de groei van de wereldbevolking, wordt waterschaarste gezien als één van de grootste bedreigingen voor het leven op aarde in de 21ste eeuw.

Transnatural organiseert een serie tentoonstellingen rond dit urgente thema in Amsterdam, op de Dutch Design Week en Grand Hornu (CID) in Hornu, België. Een bijzonder randprogramma zal plaats vinden op Oerol, Into the Great Wide Open en in Amsterdam. Op vrijdag 1 maart opende de eerste tentoonstelling bij Transnatural in Amsterdam.

In the Age of Post-Drought is een verkenning naar hoe klein- en grootschalige ontwerp methoden, artistieke en (bio)technologische ontwikkelingen kunnen bijdragen aan oplossingen voor de wereldwijde waterproblematiek. Deze problematiek wordt benaderd vanuit verschillende invalshoeken: waterschaarste, watervervuiling, wateroverlast en verwoestijning.

TRANSNATURAL

1 maart – 20 december 2019

OEROL

14 – 23 juni 2019

INTO THE GREAT WIDE OPEN

29 augustus – 1 september 2019

DUTCH DESIGN WEEK

19 – 27 oktober 2019

OVER

Nog geen 3% van de watervoorraad op aarde bestaat uit zoetwater. Deze waterschaarste brengt nieuwe, complexe uitdagingen met zich mee. De natuur en al het leven op aarde ondervindt al in hoge mate schade in gebieden waar watertekorten toeslaan; plant- en diersoorten sterven uit en de leefomgeving wordt volledig uitgehold.

Een andere grote bedreiging is de stijgende zeespiegel die lager gelegen gebieden in gevaar brengt. Extreem weer slaat steeds meer toe door wateroverlast, met schade aan de natuur en de leefomgeving tot gevolg. Dan is er ook nog sprake van watervervuiling door onder andere (micro) plastics, chemicaliën en geluidsvervuiling in meren, rivieren en zeeën.

Deze verschillende vormen van vervuiling dringen inmiddels diep door in de voedselketen en al het organisch leven op aarde. Het staat vast dat de waterketen ernstig uit balans is, waarop we moeten anticiperen in de komende decennia.

EXPOSITIE

plus

Eliodomestico

Gabriele Diamanti

plus

Aquatocene

Robertina Šebjanič

plus

Still

Formafantasma for Lobmeyr

plus

Clams

Marco Barotti

plus

Creating Water

Creating Water Foundation

plus

Amphibio

Jun Kamei

plus

Tropic City

Jólan van der Wiel

plus

Warka Water (ITGWO)

Arturo Vittori

plus

Swans (Oerol)

Marco Barotti

PROGRAMMA SCHEMA

TRANSNATURAL EXPO

Amsterdam

Openingsavond
1 maart 2019, 17:00u

Data
1 maart – 20  december 2019

Openingstijden
di – vr  10.00 – 17.00u
za 13.00 – 17.00u

Adres
Lijnbaansgracht 148a, Amsterdam

OEROL

Terschelling

Data
14 – 23 Juni 2019

Adres
Terschelling

Meer info volgt

ITGWO

Vlieland

Data
29 Augustus – 1 September 2019

Adres
Vlieland

meer info volgt

DUTCH DESIGN WEEK

Eindhoven

Openingsavond
meer info volgt

Data
19 – 27 Oktober 2019

Adres
Eindhoven

meer info volgt

OEROL PROGRAMMA

 Transnatural organiseert een randprogramma vol meeslepende performances, workshops en installaties in samenwerking met Oerol en Into The Great Wide Open. Het programma verkend de grenzen van technologie, natuur en maatschappij.

Meer info volgt.

0W3A8581_1000-500x300

Swans / Marco Barotti

Op Oerol zal Marco Barotti ook zijn andere installatie Swans presenteren. Deze kunstmatige zwanen bestaan deels uit gerecyclede gebruiksvoorwerpen (schotelantennes) en nieuw toegevoegde elektronica. Zo ontstaat er een ‘ballet’ van unieke wezens die in het duinmeer rondzwemmen

De Swans installatie vertegenwoordigt de kracht van reguliere televisie en massamedia. Deze dieren- die tot leven worden gebracht door geluid, wind en water- drijven vredig in een vijver die perfect samengaat met de omringende natuur. Dit beeld wekt zowel een gevoel van walging, als een intiem gevoel van vertrouwdheid op. De Swans hacken de natuurlijke omgeving, terwijl ze de bezoeker uitdagen om stil te staan bij het toenemende tech afval  dat in onze wateren terecht komt.

743136037_780x439

Clams / Marco Barotti

In de natuur zijn schelpdieren detectoren voor waterverontreiniging en dienen als kleine filtratie systemen. Geïnspireerd door dit natuurlijke fenomeen, presenteert Marco Barotti zijn nieuwe werk Clams; een kinetische geluidsinstallatie die wordt getriggerd door de waterkwaliteit. De real-time waterkwaliteit gegevens worden door een sensor omgezet in een audiosignaal.

De openende en sluitende bewegingen ontstaan door de speakers in de schelp-sculpturen. Geluid en beweging komen op deze manier samen in een ervaring voor het publiek waarin de real-time waterkwaliteit zicht- en hoorbaar is. De Clams zijn gemaakt van gerecycled industrieel plastic afval. Het kunstwerk vergroot hiermee het bewustzijn over de waterproblematiek en plastic vervuiling.

Mazedeboer_transnatural_oerol

On The Surface / Maze de Boer

Voor het eerste project binnen het residency programma, maakt Maze de Boer een speciaal werk voor een duinlocatie op Oerol. Het nieuwe werk On The Surface begeeft zich in het spanningsveld van beeldende kunst en theater. Hierin reageert Maze de Boer op het thema water (en diens problematiek) en zal dit op locatie invoelbaar maken.

Tijdens Oerol maakt De Boer een installatie die inspeelt op het stijgende zeeniveau. In een duinpan, die zichtbaar is vanaf een hoog uitkijkpunt, liggen allemaal boten op het droge. De bezoeker ziet tientallen bootjes liggen in de duinen en kan besluiten om er naartoe te lopen. Bij nadere inspectie blijken het echter geen boten te zijn…

ITGWO PROGRAMMA

Subaquatic-color-final-HR-new-788x439

Aquatocene

28070542_10154971918717820_5755550865144194491_o-788x985

Aquatocene workshop

CYc8IAgWMAE_e3F

Warka Water

Meer info volgt.

LOCATIE & DATA

Lijnbaansgracht 148a, Amsterdam

Transnatural Workspace

Amsterdam

Data
1 maart – 20  december 2019

Openingstijden
di – vr 10.00 – 17.00u
za  13.00 – 17.00u

Adres
Lijnbaansgracht 148a, Amsterdam

xxl

Oerol

Terschelling

Data
14 – 23 juni 2019

Openingstijden
meer info volgt

Adres
Terschelling

intothegreatwideopen-grp3-xl-hagens-0812

ITGWO

Into The Great Wide Open – Vlieland

Data
29 Augustus – 1 September 2019

Openingstijden
meer info volgt

Adres
Vlieland

01-Klokgebouw-02-Photo-Sjoerd-Eickmans

Dutch Design Week

Eindhoven

Data
19 – 27 Oktober 2019

Openingstijden
meer info volgt

Adres
Eindhoven

ORGANISATIE

In the Age of Post – Drought is een evenement georganiseerd door  Transnatural Institute  dat een doorlopend cultureel programma aanbiedt en een Art & Design Label representeert.  

Transnatural  onderzoekt hoe technologie de natuur en haar ecologische welvaart kan ondersteunen en ontwikkelen. Alle culturele activiteiten verkennen een wereld waar mens, natuur en technologie elkaar versterken, Transnatural werkt met een uiteenlopende mix van nationale en internationale makers, denkers en bedrijven, R&D labs, studio’s en research instituten.

In the Age of Post – Drought is georganiseerd in nauwe samenwerking met de partners Oerol, Into The Great Wide Open en de Dutch Design Week. Het project is mede mogelijk gemaakt door de genereuze steun van onderstaande sponsoren. Het programma is gecureerd door Arjen Bangma en Imke Ruigrok. 

Meer informatie:  www.transnatural.org / www.transnaturallabel.com

VOLG EVENTS

SPONSOREN

logos

KAART