___ Over het ecologische netwerk heen hebben mensen nieuwe technische, economische en sociale netwerken gebouwd, en deze preciezer op elkaar afgestemd. Zo kunnen de effecten van steeds meer, trivialere gebeurtenissen zich over grotere afstanden voortplanten, ongeacht de reden. Alles en iedereen in die nieuwe netwerken raken in toenemende mate afhankelijk van elkaar. Meer oorzaken raken verknoopt met steeds meer gevolgen. En met zijn allen parasiteren ze op het eerste netwerk: de organische ecologie, waar de rek zo langzamerhand een beetje uit lijkt te zijn.

Het verbinden van systemen leverde geweldige nieuwe dingen op: gratis videobellen met de andere kant van de wereld, Heracles tegen Fortuna op de TV in Dubai, verse sperzieboontjes uit Kenya. Maar er ontstaan ook nieuwe problemen: de software die de hoogfrequente beurshandel voor zijn rekening neemt, kan ongekend snelle en scherpe koerswisselingen veroorzaken. Voor een mobiel telefoontje moeten er grondstoffen uit een kwart van de landen van de wereld worden vervoerd.

We willen niet terug naar autarkisch leven van de lokale natuur waarbij we elke mogelijk hongerige vreemdeling voor de zekerheid maar van het erf afschieten, maar we willen ook niet verder de hyperkapitalistische woestenij in. We willen niet minder technologie, maar technologie die ecologische rijkdom ondersteunt in plaats van beschadigt. We zoeken een andere weg, een transnatuurlijke weg. We willen wel minder afhankelijkheid, meer speling tussen systemen en gebeurtenissen, maar niet minder connectiviteit. De schakels in het geschakelde systeem mogen wat losser komen te zitten. We zoeken naar een manier om genetwerkt autonoom te zijn. Hoe geven we vorm aan de kreukelzones tussen de verschillende netwerken?

Transnatural onderzoekt, speculeert, ontwerpt en toont transnatuurlijke autonome wezens en systemen. Symbots zijn de cyborgs van de 21ste eeuw, organisch, niet-organisch of hybride. Transnatuurlijke dingen die voor zichzelf kunnen zorgen terwijl ze met de wereld communiceren. Networked autonomy gaat over off-the-grid ontwerpen, energy harvesting, over generatieve systemen, technische autopoiesis, over open-source biotech en meer, op nano-schaal, op macroschaal en op menselijke schaal.